گلاب دارای خواص آنتیاکسیدانی بسیار مفید است که در مراقبت از پوست و کاهش علائم پیری تاثیر بسیار زیادی دارد. آنتیاکسیدانها به عنوان مولکولهایی با خواص محافظتی برای سلولها عمل میکنند و با مبارزه با رادیکالهای آزاد، که نتیجه فعالیتهای اکسیداتیو در بدن هستند، از آسیب به سلولها جلوگیری میکنند.
رادیکالهای آزاد در پوست میتوانند باعث آسیب به کلاژن و الاستین (پروتئینهای مهم پوست) شوند و علائم پیری نظیر چین و چروکها، لکههای تیره و کاهش انعطافپذیری پوست را ایجاد کنند. با تأمین آنتیاکسیدانهای کافی از منابع مثل گلاب، میتوان به پیشگیری از این آسیبها و بهبود سلامت و زیبایی پوست کمک کرد.اثرات ضدمیکروبی، ضدباکتری و ضدعفونی کننده موجود در گلاب میتواند به مراقبت از پوست و کاهش مشکلات پوستی نظیر آکنه و التهابهای پوستی کمک کند. با هایار طب تا انتهای مطلب همراه باشید.
خواص گلاب برای پوست
گلبرگ گل محمدی حاوی تعدادی از ترکیبات درمانی و مفید است که میتواند به مراقبت از سلامتی و زیبایی پوست کمک کند. این ترکیبات شامل موارد زیر هستند:
گرانیول: این ترکیب دارای خواص آنتیاکسیدانی و ضد سرطانی است که میتواند با مبارزه با رادیکالهای آزاد و حفظ تعادل اکسیداتیو در سلولها، به پیشگیری از آسیب و پیری زودرس پوست کمک کند.
سیترونلیل استات: این ترکیب عطر و طعم خوشبویی به گل محمدی میدهد و همچنین میتواند خواص ضدمیکروبی داشته باشد.
سیترونلول: این ماده نیز از ترکیبات با خواص ضدمیکروبی و ضدباکتری است که میتواند به مراقبت از پوست و کاهش عفونتها کمک کند.
اوژنول: این ترکیب یک آنتیاکسیدان قدرتمند است که میتواند با مبارزه با استرس اکسیداتیو، به حفظ سلامت پوست و جلوگیری از آسیبهای اکسیداتیو مرتبط با آن کمک کند.
متل اوژنول: این ماده دارای خواص ضدعفونی کننده طبیعی است که میتواند به کنترل رشد باکتریها و میکروبها در پوست کمک کند.
نرول: این ترکیب یک ترکیب طبیعی آنتیبیوتیکی است که میتواند به مبارزه با باکتریها و میکروبها کمک کند و عفونتها را کاهش دهد.
سیترال: این ماده دارای خواص ضدمیکروبی است و میتواند به مراقبت از پوست و جلوگیری از عفونتها کمک کند.
کاروون: این ماده میتواند به عنوان یک کمک گوارشی عمل کند و به بهبود عملکرد گوارش و هضم غذا کمک کند.
ترکیب این ترکیبات در گلبرگ گل محمدی باعث میشود که گلاب به عنوان یک ماده طبیعی مفید و کارآمد در مراقبت از پوست و سلامتی عمومی بدن مورد توجه قرار گیرد.
با این حال، همانند هر ماده طبیعی دیگر، استفاده متعادل و مدیریت شده از گلاب توصیه میشود تا به بهترین نتایج ممکن برسید و همچنین در صورت وجود حساسیت یا واکنشهای ناخوشایند، مشورت با پزشک مناسب انجام شود.
ترکیبات گلاب برای پوست
گلاب به دلیل حاوی آنتیاکسیدانها و ترکیبات مفید فراوان موجود در خود به تقویت و بهبود سلولهای پوست کمک میکند. آنتیاکسیدانها در گلاب میتوانند به مبارزه با آسیب رادیکالهای آزاد کمک کرده و از اثرات منفی آنها بر روی سلولهای پوست جلوگیری نمایند.
بر اساس مطالعات انجام شده خواص ضد دیابتی، کاهش دهنده درد، ضد ویروسی، ضد باکتری وضد سرطانی آنتیاکسیدانهای گل سرخ به بهبود و حفظ سلامتی پوست و جلوگیری از بروز برخی مشکلات پوستی کمک زیادی میکند.وجود آنتیاکسیدانهای موجود در گلاب میتواند در کاهش آسیبهای احتمالی از افراط استفاده از محصولات آرایشی و بهداشتی نیز مفید باشد.
ترکیبات موجود در گلبرگهای گل محمدی شامل گرانیول (که آنتیاکسیدانی و ضد سرطانی است)، سیترونلیل استات (که عطر و طعم خوشبویی به گلاب میدهد)، سیترونلول، اوژنول (آنتیاکسیدان قدرتمند)، متیل اوژنول (ضد عفونی کننده طبیعی)، نرول (آنتی بیوتیک طبیعی)، سیترال (که خاصیت ضد میکروبی دارد)، کاروون (که به عنوان کمکگوارشی عمل میکند) و سایر ترکیبات مفید دیگر هستند.
پیشنهاد ویژه: خرید و قیمت گلاب
تسکین التهاب و درمان آکنه با گلاب
گلاب به عنوان یک ماده طبیعی، از طریق خواص مختلفی که دارد، میتواند به بهبود و مراقبت از پوست کمک کند. برخی از ویژگیها و خواص گلاب برای پوست عبارتند از:
مبارزه با عفونتهای باکتریایی: گلاب دارای خواص ضد باکتری میباشد، که میتواند به کاهش رشد باکتریها روی پوست کمک کند. این خاصیت میتواند به تسکین و کاهش آکنهها و علائم التهابی پوست کمک کند.
تسکین التهاب: گلاب دارای خواص ضد التهابی است و به کاهش التهابها و تحریکات پوست کمک میکند. این خاصیت میتواند در درمان درماتیت و سایر بیماریهای پوستی نیز مفید باشد.
رطوبترسانی پوست: گلاب میتواند به پوست رطوبت ببخشد و در نتیجه باعث طراوت و نرمی پوست شود.
کاهش لکههای تیره و زخمها: خواص آنتیاکسیدانی گلاب به کاهش لکههای تیره و کمک به بهبود زخمها و آسیبهای پوستی کمک میکند.
کنترل چربی و خشکی پوست: گلاب میتواند به کنترل ترشح چربی پوست کمک کرده و در عین حال از خشکی آن جلوگیری کند. وجود این خواص ویژه در گلاب باعث کنترل سطح چربی در پوست های چرب یا خشک میشود.
ضد درد: گلاب میتواند به عنوان یک ماده طبیعی ضد درد عمل کرده و به تسکین دردهای مرتبط با برخی از مشکلات پوستی، مانند سوزش و التهاب کمک کند.
تسکین عفونت دهان با مصرف گلاب
گلاب به دلیل داشتن خواص ضد میکروبی خود در مبارزه با عفونتهای دهان و چشم تاثیر چشمگیری دارد. به علت این خواص، گلاب به عنوان عنصری ضد میکروبی در برخی از دهانشویهها و قطرههای چشم نیز به کار میرود.
مطالعات نشان دادهاند که گلاب میتواند عفونتها و زخمهای دهان را کاهش دهد و به درمان عفونتهای چشمی مانند چشم صورتی (التهاب ملتحمه) کمک کند. این خاصیت به واسطه توانایی ضد التهابی گلاب بوده و میتواند به تسکین درد ناشی از عفونتها نیز مفید باشد، زیرا به عنوان یک داروی مسکن طبیعی عمل میکند.
به همین دلیل، در مواردی که با عفونتهای دهانی یا چشمی روبرو هستید، استفاده از گلاب به عنوان یک روش طبیعی برای کمک به تسکین علائم و کاهش عفونتها میتواند مناسب باشد.
تاثیر گلاب در درمان شوره
به عنوان یک ضد التهاب طبیعی، گلاب به کاهش التهابها و تحریکات پوست سر کمک کرده و در کاهش شوره سر و بهبود وضعیت پوستموثر است.خواص ضد عفونی کننده گلاب میتواند در درمان برخی از مشکلات عفونی پوست سر مفید باشد.به علاوه، ادعاها نشان میدهند که استفاده از گلاب در برقی و براقیت موها نیز تاثیر چشمگیری دارد.. این خواص بهبود وضعیت موها را تسهیل کرده و باعث ایجاد موهای قویتر و کمتر مستعد شوره سر شود.
خواص آرامش بخش گلاب
گلاب به عنوان یک رایحه بسیار خاص و طعم ملایم و تندی در محصولات مختلف، از جمله عطرها، اسپریها و محصولات آرایشی-بهداشتی به کار میرود. این رایحه شیرین و ملایم عطری طبیعی و خاص را فراهم کرده و به خاطر طعم و بوی ملایم خوددر صنعت آرایشی-بهداشتی و عطرسازی به طور ویژه ای کاربرد دارد.
مطالعات نشان داده است که رایحه گلاب دارای توانایی آرامشبخش و تقویتکننده خلق و خوی است و میتواند در کاهش اضطراب، افسردگی یا سردرد مفید باشد. این ویژگیها باعث میشود که گلاب در صنعت عطرسازی و محصولات آرایشی-بهداشتی مورد توجه قرار بگیرد و محصولات مختلفی با استفاده از این رایحه تهیه شوند.
در مصارف آشپزی نیز، گلاب در کشورهای خاورمیانه، شمال آفریقا و هند رایج است. اضافه کردن گلاب به مربا، سس سالاد، شربت، کیک و نوشیدنیها میتواند به محصولات طعم و بوی ملایم و خاصی بدهد و آنها را ارتقا دهد.
بنابراین، گلاب به دلیل عطر و طعم بینظیری که دارد، در مصارف مختلف از جمله عطرسازی، محصولات آرایشی-بهداشتی و آشپزی مورد استفاده قرار میگیرد و تواناییهای آرامشبخش و آرایشی آن میتواند برخی از مشتریان را به خود جذب کند.
طرز تهیه گلاب
تهیه گلاب در خانه از گلبرگهای گل محمدی نسبتاً ساده است. در ادامه، روش تهیه گلاب خانگی را به شما توضیح میدهم:
مواد لازم:
1 فنجان گلبرگ گل محمدی تازه و تمیز
2 فنجان آب مقطر
ظرف شیشهای ضد حرارت
دستگاه جوشاندن آب (قابلیت جوشاندن 2 فنجان آب)
دستمال نرم و تمیز
شیشه یا بطری با درب مناسب برای نگهداری گلاب
طریقه تهیه:
ابتدا گلبرگها را به دقت بشویید و اطمینان حاصل کنید که از سموم یا مواد شیمیایی سمپاشی نشدهاند. بهتر است از گلبرگهای طبیعی و بدون استفاده از سموم کشاورزی استفاده کنید.گلبرگها را داخل ظرف شیشهای ضد حرارت بریزید.دستگاه جوشاندن آب را روشن کنید و 2 فنجان آب مقطر را به جوش بیاورید.آب جوشیده را به آرامی روی گلبرگها بریزید تا آب کاملًا گلبرگها را بپوشاند.
اجازه دهید گلبرگها به مدت نیم ساعت در آب جوشیده قرار بگیرند تا عطر و رایحه آنها به آب منتقل شود.
پس از گذشت نیم ساعت، محتویات ظرف شیشهای را به دقت صاف کنید تا از بخشهای غیر مورد نیاز جدا شود.
حالا محلول حاصله را داخل شیشه یا بطری مناسب بریزید و در یخچال قرار دهید.
گلاب تهیه شده را حداقل یک هفته در یخچال نگهداری کنید تا رایحه آن بهبود یابد و گلاب به طعم و بوی مطلوب برسد.
شدیدا توصیه میشود از ظرفها و ابزارهای تمیز و ضد حرارت استفاده کنید تا از عدم بهداشت و تغییر رایحه گلاب جلوگیری شود. همچنین، برای استفاده بهینه از گلاب، میتوانید آن را به عنوان عطر، تنظیمکننده مزه در غذاها، یا افزودنی در مربا و شربتها به کار ببرید.
مطالعه بیشتر: خواص گلاب
تفاوت گلاب در مقابل روغن ضروری گل رز
گلاب و روغن گل سرخ دو محصول با خواص متفاوت هستند، اگرچه هر دو از گل محمدی به دست میآیند. این دو محصول در ترکیب و خواص خود تفاوتهایی دارند:
گلاب
گلاب از گلبرگهای گل محمدی تهیه میشود و به صورت آبمیوه به دست میآید.خواص ضد میکروبی، ضد التهابی و آرامشبخش دارد.به عنوان یک محلول آبی طبیعی مورد استفاده قرار میگیرد و میتواند بهداشت پوست و مو را تقویت کند.
روغن گل سرخ
روغن گل سرخ از گلبرگهای گل محمدی تهیه میشود و از روشهای استخراج دیگری نسبت به گلاب استفاده میکند.
روغن گل سرخ دارای خواص ضد التهابی، ضد اضطراب، و ضد برخی بیماریهای پوستی است و معمولاً به عنوان روغن ضروری به دست میآید و به عنوان عطر یا بهداشتی نیز به کار میرود.
همچنین، باید توجه داشت که روغنهای ضروری برای استفاده موضعی بر روی پوست، قبل از استفاده مستقیم، به همان اندازه موازی با گلاب، باید رقیق شوند. این موارد به علت قدرت فرار روغنهای ضروری و نیز احتمال تحریک پوست در صورت استفاده غیرمستقیم توصیه میشوند.
در مورد مصرف روغن ضروری گل سرخ به صورت خوراکی باید توجه داشت که اکثر روغنهای ضروری برای مصرف خوراکی توصیه نمیشوند. مصرف روغنهای ضروری به صورت داخلی ممکن است مشکلات و عوارض جدی برای سلامتی به همراه داشته باشد و بهتر است از استفاده خوراکی آنها خودداری کنید.
نحوه استفاده از گلاب و روغن گل رز
استفاده از گلاب و روغن گل سرخ در محصولات خانگی میتواند به تنوع و بومیسازی محصولات شما کمک کند. اما قبل از استفاده، بهتر است روش استفاده و مقدار مصرف آنها را بشناسید:
گلاب
استفاده خارجی: میتوانید گلاب را به عنوان آبمیوه، اسپری یا قطرههای مخصوص پوست خود استفاده کنید. برای آبرسانی، آرامشبخشی و مدیریت پوست حساس و آکنهای بر روی صورت استفاده شود.
استفاده غذایی: میتوانید گلاب را به عنوان افزودنی در دسرها، مرباها، شیرینیپزی و نوشیدنیها استفاده کنید.
روغن گل سرخ
استفاده خارجی: روغن گل سرخ را میتوانید به عنوان روغن ضروری در آرایش و محصولات پوستی مانند لوسیون، شامپو، محصولات ضد آکنه و ماسک صورت استفاده کنید. قبل از استفاده موضعی، بهتر است آن را با روغن حامل مانند نارگیل یا جوجوبا به نسبت ۱به ۱ رقیق کنید.
استفاده محلی: روغن گل سرخ را میتوانید به صورت موضعی بر روی پوست مرتبط با مشکلات مانند آکنه، زخمها، التهابات و سردردهای تنشی استفاده کنید. همچنین، میتوانید از روغن گل سرخ به عنوان عطر یا محلول آرامشبخش در معمول روزانه استفاده کنید.
نحوه استفاده از گلاب برای صورت
استفاده از گلاب برای صورت میتواند به درمان آکنه و بهبود کیفیت پوست کمک کند. اینجا چند روش استفاده از گلاب برای صورت آمده است:
تونر گلاب
تهیه تونر: مقداری گلاب را با سایر مواد تونر مانند سرکه سیب خالص و یا آب گلابها ترکیب کنید. مواد را در یک بطری اسپری شیشهای کوچک مخلوط کنید.
استفاده: پس از شستشوی صورت، تونر را با اسپری بر روی صورت اسپری کنید یا با استفاده از پنبه، روی صورت خود بمالید. سپس میتوانید صورت خود را ماساژ دهید یا اجازه دهید تونر خود به طور طبیعی خشک شود.
استفاده از روغن گل رز
برای آکنه: سه بار در روز، یک قطره روغن گل رز خالص را با استفاده از پنبه روی لکههای آکنه بمالید. اگر قدرت ضد میکروبی آن برای شما خیلی زیاد است، میتوانید آن را با روغن نارگیل رقیق کنید.
ماسک صورت: زردچوبه خالص و گلاب را با ژل آلوئه ورا ترکیب کنید و ماسک را به صورت مالیده و حدود ۲۰ دقیقه روی پوست خود بگذارید. سپس با آب گرم شستشو دهید و از روغن نارگیل استفاده کنید.
همیشه قبل از استفاده از هر یک از این مواد، آزمایش در قسمت کوچکی از پوست انجام داده و واکنشهای آلرژیک یا تحریککنندگی را بررسی کنید. از مقدار مصرف مناسب استفاده کنید و از استفادههای خارجی بیش از حد و مصرف خوراکی روغنهای ضروری خودداری کنید.
مطالعه بیشتر: خواص عرقیات
چگونه از گلاب بر روی موهای خود استفاده کنیم
برای استفاده از گلاب بر روی موهای خود و ارتقاء درخشندگی و نرمی آنها، میتوانید از چندین روش ساده استفاده کنید. اینجا چند روش مختلف آمده است:
افزودن گلاب به شامپو و نرمکننده
برای هر بار شستشوی موها، چند قطره گلاب را به مقدار معمول شامپو یا نرمکننده تان اضافه کنید و موها را معمولی شستشو دهید. این کار میتواند به نرمی و درخشندگی موها کمک کند.
ماساژ موها با مخلوط گلاب، روغن جوجوبا
دو قاشق سوپ خوری گلاب خالص را به یک فنجان آب اضافه کنید و سپس با چند قطره روغن جوجوبا و محتویات یک کپسول ویتامین E مخلوط کنید.
موها را با این مخلوط ماساژ داده و حداقل ۱۰ دقیقه باقی بگذارید. سپس موها را به طور معمول بشویید. این روش به نرمی، درخشندگی و حالت به موها کمک میکند. قبل از استفاده از هر یک از این روشها، مطمئن شوید که پوست سرتان به گلاب و ویتامین E حساسیت نشان نمیدهد. همچنین در هنگام استفاده از روغن جوجوبا یا هر روغن ضروری دیگر، به مقدار مصرف مناسب توجه کنید و از مصرف خوراکی روغنها خودداری کنید، مگر اگر توصیه مستقیم یک متخصص را داشته باشید.
چگونه از گلاب در آشپزی استفاده کنیم؟
استفاده از گلاب در آشپزی میتواند به غذاها طعم و بوی مطبوعی بدهد. گلاب معمولاً در تهیه شیرینیها، دسرها، نوشیدنیها و غذاهای خاص مورد استفاده قرار میگیرد. در زیر چند راه کاربردی از گلاب در آشپزی آمده است:
در تهیه شیرینیها و دسرها
گلاب میتواند به کیکها، کلوچهها، بیسکوییتها، مافینها و دیگر شیرینیها طعم و بوی مخصوصی بدهد. برای اضافه کردن گلاب به شیرینیها، معمولاً مقداری از گلاب را به عنوان جایگزین برای آب یا وانیل در دستور پخت استفاده میکنند.
در تهیه نوشیدنیها
میتوانید گلاب را به نوشیدنیها مثل نوشابهها، شربتها، چایها، آبمیوهها و موکتلها اضافه کنید. این افزودنی به نوشیدنیها طعم و بوی خوشایندی میدهد.
در تهیه غذاهای خاص
گلاب میتواند در غذاهای خاصی مانند برخی از آشها و خورشها به عنوان افزودنی استفاده شود. به عنوان مثال، در آش رشته با مقداری گلاب، طعم و بوی مطبوعی ایجاد میشود.
در تهیه سالادها
برای اضافه کردن طعم و تازگی به سالادها میتوانید گلاب را به عنوان یک دارچین و یک ماده معطر به کمی از سسها اضافه کنید.قبل از استفاده از گلاب در آشپزی، مطمئن شوید که گلاب مورد استفاده شما برای مصارف خوراکی مناسب و بهداشتی است و همچنین مقدار استفاده را به دقت کنترل کنید تا طعم و بوی مناسب بدست آید.
عوارض جانبی گلاب و موارد احتیاطی
گرچه گلاب به طور کلی محصولی ایمن و بیخطر است، اما ممکن است برخی از افراد نسبت به آن حساسیت نشان دهند و واکنشهای آلرژیک از جمله سوزش، قرمزی، خارش، تورم و حتی ترشح از پوست تجربه کنند. این نوع واکنشها به گلاب نادر است، اما در صورتی که علائم آلرژیک را تجربه کنید، باید استفاده از گلاب را متوقف کرده و به پزشک مراجعه کنید.
همچنین، روغن گل سرخ (روغن ضروری گلاب) نباید در دوران بارداری استفاده شود، زیرا برخی از ترکیبات آن ممکن است برای جنین خطر داشته باشد. اما گلاب که به صورت موضعی روی پوست استفاده میشود و دارای غلظت کمتری نسبت به روغن گل سرخ است، بیخطر است.
برای افرادی که حساسیت به عطرها دارند، مصرف گلاب به دلیل بوی مطبوع و قویاش نیز ممکن است مشکلساز باشد و باعث سردرد یا تهوع شود. در این صورت نیز بهتر است استفاده از محصولات گلاب را محدود یا به طور کلی اجتناب کنند.
همانطور که گفته شد، اکثر افراد میتوانند گلاب را به طور ایمن و بدون عوارض جانبی استفاده کنند، اما در صورتی که علائم غیرمعمول یا ناراحتیهایی پس از استفاده از گلاب تجربه کنید، بهتر است مصرف را متوقف کرده و اگر نیاز به مشاوره پزشکی داشتید، با پزشک خود مشورت کنید.